Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til skole

DKS - Rælingen

Rælingen kommune

Postadresse: Pb. 100, 2025 FJERDINGBY

Besøksadresse: Rådhuset, Bjørnholthagan 6, 2025

Telefon: 63 83 52 76

Kontaktperson: Ingun Elvhaug, 414 29 846, 63 83 52 76, ingun.elvhaug@ralingen.kommune.no (DKS-koordinator og rektor i Rælingen kulturskole)

Antall produksjoner: 27

  • Alle
  • Grunnskole
  • VGS

Barnas bokbad

Litteratur, Trinn: 5
Barnas bokbad er et bokbad på barnas premisser, og gjennomføres på 5. trinn for alle skoler i Rælingen.
NB! Klassene må ha lest boka "Anton og andre uhell" av Gudrun Skretting  før prosjektet starter på skolen. Boka sendes til skolen i januar 2020.
Bokbadprosjektet gjennomføres våren 2020, i perioden uke 9-14. Klassene får 3 besøk a`ca 1 t av kursholder fra biblioteket.  4. samlinge er selve barnebokbadet.
Tidene som er antydet i turnee-planen kan gjerne justeres slik at den passer bedre for skolene i forhold til friminutt etc. Ta kontakt med biblioteksjef Pia Løfshus : pia.syversen@ralingen.kommune.no for å tilpasse tidsplanen!
Om forfatteren:
Gudrun Skretting (f. 1971) er utdannet klassisk pianist ved Norges Musikkhøyskole. Hun har gått forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Skretting debuterte med romanen "Anton og andre uhell" i 2016. For denne vant hun Kulturdepartementets debutantpris og NBUs pris Trollkrittet. Boka ble også nominert til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen. Høsten 2017 kom oppfølgeren "Anton og andre flokkdyr", og for denne vant Skretting Arks barnebokpris. Høsten 2018 kommer den tredje boka i serien, "Anton den store".Om barnebokbad:
Barnebokbad er en pedagogisk metode for å fremme leseglede, skape gode leseopplevelser og meningsfulle samtaler med forfatteren.Høytlesning av hele boken i forkant er et avgjørende prinsipp. Det sikrer at samtlige elever har samme utgangspunkt, uavhengig av leseferdighet. Fordypningen i teksten og jobbing med spørsmålkvadranten til Philip Cam, som skjer gjennom de filosofiske samtalene, gjør alle elevene godt forberedt til forfattermøtet. Det er elevene selv som gjennomfører bokbadingen med interessante, selvlagde spørsmål som de i løpet av prosessen har jobbet frem. Dette er en metode der elevmedvirkning står i høysetet.De som skal lede de filosofiske samtalene i forkant av et barnebokbad, må ha gjennomført barnebokbadseminaret til Kamfjord og Indregard. Samtalelederne har altså selv har blitt «utsatt» for hele prosessen elevene skal gjennom. Det er dessuten viktig at det ikke er klassens kontaktlærer som gjennomfører samtalene, men en voksen elevene ikke kjenner fullt så godt, og kanskje ikke i det hele tatt.I Rælingen ledes disse samtalene av ansatte på biblioteket.I tillegg til at boken som velges ut skal leses høyt, skal klassene rydde plass til tre filosofiske samtaler hver sammen med den ansatte fra biblioteket, gjerne i samme uke som selve bokbadet gjennomføres. Siste dagen avgjøres det hvem som skal være hver klasses spørsmålsambassadør. Disse har som oppgave å formidle spørsmålene som klassen samlet har laget til forfatteren.

Danseworkshop 2019/2020 (Camilla Evensen og Trude Saksen)

Scenekunst, Trinn: 4-9
4.trinns elever har danseworkshop på høst-semesteret, og 9.trinns elever har danseworkshop på våren. (Se turne-plan)
Elever bør ha på seg ledige klær denne dagen, som er gode å bevege seg i. Danse-workshopen er 3-delt, med en oppvarmingsdel der gruppa  gjør ulike danseøvelser. I del 2 øver gruppa på varierte trinn-kombinasjoner, som i del 3 settes sammen til en koreografi. 
Viktig: Alle skoler må stille med minst en lærer hele workshopdagen. Lærerne kan med fordel bli med på dansingen, men om ikke han/hun er aktiv er det fint om det bistås ved uforutsette hendelser. Ellers er det danseinstruktørene som er ansvarlige for repertoaret denne dagen og selve organiseringen.

Forfattermøte med Marianne Kaurin

Litteratur, Trinn: 9
Marianne Kaurin debuterte med ungdomsromanen Nærmere høst i 2012. Handlingen er lagt til 2. verdenskrig og vi møter den 15-årige jenta Ilse og familien hennes i de skjebnesvangre dagene før Donau legger fra kai i november 1942. Boka fikk strålende kritikker, og vant både Uprisen og Kulturdepartementets debutantpris.https://bok365.no/artikkel/barnebokpris-til-marianne-kaurin/

Første møte med Rælingen bibliotek

Litteratur, Trinn: 2
Besøkene på biblioteket ligger i perioden februar- juni. Rælingen bibliotek kontaker hver enkelt skole og gjør avtale om dag og tid.
Alle elever i Rælingen på 2. trinn besøker Rælingen bibliotek. Det blir lagt vekt på opplevelse, og at biblioteket skal være et hyggelig sted å komme til. Etter en kort presentasjon av biblioteket, vil bibliotekaren snakke om bøker som passer til klassetrinnet/aldersgruppen. Det avsluttes med høytlesning/eventyrstund. Etterpå kan barna gjøre seg kjent i barneavdelingen og kikke på bøker.Vi vet at barn som får lov til å boltre seg i bøker de selv velger å lese, opplever den store lesegleden. Biblioteket har et mangfold av bøker å velge mellom.Elevene vil få sitt eget lånekort og kan låne med seg bøker hjem.

Kulturminne nær deg

Kulturarv, Trinn: 6
"Kulturminne nær deg" er et prosjekt der alle skoler skal få tildelt et undervinsingsopplegg til et kulturminne som ligger i deres skolekrets. Elevene på hver enkelt skole skal ha kjennskap om et kulturminne som er "sitt".
Rælingen kommune tar sikte på å utvikle undervisningsopplegg til alle skoler som kontaktlærer skal kunne gjennomføre med klassen på egenhånd.I skoleåret 2019/2020 utvikles undervisningsopplegg for Fjerdingby og Rud skoler.
Fjerdingby skole: Bygdetunet og dets funksjon som tingsted.
Rud skole: Arkitekturen i skolens nærmiljø.Undervisningsmateriell utarbeides i perioden.

Musikalsk alfabetisering

Musikk, Trinn: 1-5
Timeplan for hver enkelt gruppe sendes skolen i forkant.
Det er ønskelig med litt hjelp til å bære utstyr ved ankomst og avreise. Ønkskelig at skolen stiller med lydanlegg og projektor. 

Skoledag på den gamle gården

Kulturarv, Trinn: 4
4. trinn i Rælingen inviteres til en skoledag på Rælingen bygdetun. Denne dagen får de oppleve en gammeldags skoletime, lære om mat og husarbeid i gamledager, få en omvisning i hovedhuset/utstillngen og en workshop med folkemusikk/dans.
Eleven kan gjerne ha på  seg gamle klær for å sette en fin ramme på dagen.  
Kontaktlærere på 4.trinn møter på bygdetunet en dag i uke 16 kl 1430 - 1530 ( dato kommer snart) for forhåndsomvisning og informasjon om årets gjennomføring.

Program/gjennomføring 4 poster: 
-omvisning i hovedbygningen  -skoletime på stabbursloftet  -danseverksted på tunet med folkedanser og trekkspill  -Vassgraut og klesvask med Marit Haraldstad fra bygdekvinnelaget Elevene må være delt inn i grupper før de kommer til bygdetunet. 

Vandring på Kongevegen

Kulturarv, Trinn: 5
En historisk vandring fra bygdetunet til Hektnersletta langs den gamle Kongevegen.Skuespiller Silje Tveråli i rollen som "Sladre-Siri", viser vei og forteller om historiske hendelser underveis på ruta. 
Oppmøte på Rælingen bygdetun. 
Merk at noen av vandringene begynner 09.55 grunnet buss.Rufuskort til buss + reiserute  vil bli sendt i internposten i forkant. Elevene busses med rutebuss fra Heknersletta tilbake til skolen etter endt vandring.
Viktig: klær etter vær, gode sko, nok mat/drikke og myggmelk og/eller solkrem.

(TILRETTELAGT) KLOVN OG KLANG

Scenekunst, Trinn: 1-VG3
Ablegøyer og poesi

Klovn & Klang er en gledefylt lek mellom en sjarmerende Klovn og hennes rampete usynlige venn, Klang, som er lyden. I samspill med elevenes fantasi oppdager de en verden der alt kan skje. Forestillingen utfolder seg i og rundt en rød barneseng som blir sentrum for lek, gjemsel, fisketur, erting og dans.Med et tydelig kroppsspråk, foruten noen få enkle ord, gjør forestillingen forståelig for alle, uansett språk.
Produsert av Torgunn Produksjoner og Akershus TeaterIdé, konsept, skuespiller: Torgunn Wold
Regissør og tekniker: Paulo Serantes
Lyddesign: Terje EvensenBilde: Paulo Serantes


(TILRETTELAGT) LYDROMMET

Musikk, Trinn: 1-VG3
Lyd, lys, mørke og rom...Denne opplevelsen starter i et mørkt rom. Gjennom små, voksende lyspunkter avdekkes fire utøvere. Hva er dette? Hva kommer til å skje? Det får elevene bokstavelig talt både se og høre i en konsert hvor deres egen tilstedeværelse i rommet påvirker både lyset og musikken. Mørket skjerper sansene og gir elevene muligheten til å lytte på en ny måte og se «usannsynlige» detaljer. Et nytt og magisk univers oppstår – der og da!Musikerne og lysdesigneren ønsker å transformere det kjente rommet til noe nytt og unikt på hver skole. Lyset integreres i samspillet som en fjerde musiker, og denne gjensidigheten mellom lys og lyd gir produksjonen et helstøpt, unikt og universelt uttrykk som kommuniserer bredt og grensesløst uten ord.Vi møter tre musikere og én lyskunstner som lager en unik lyskonsert på hver skole.

(TILRETTELAGT) SAFARIUM (Landing)

Scenekunst, Trinn: 1-VG3
Forestilling og safari!Safarium er en danseforestilling spesielt tilrettelagt for barn med spesielle behov. Prosjektet beveger seg mellom å være en forestilling og et verksted, et laboratorium og en safari, der barna inviteres med i utforskning av rom og bevegelse sammen med danserne.Safarium tar utgangspunkt i opplevelse av verden gjennom kroppslige møter; mellom ulike kropper eller mellom kroppen og omgivelsene. Gjennom sanselig og taktil utforskning av rommet og mange store, små, rare, myke puter får publikum oppleve bade fysisk kraft og varsomhet. Målet er å utfordre publikum til erfaring av kroppen utover det hverdagslige. Uttrykket utspiller seg i et taktilt landskap, som danserne og barna deler – et landskap som kan plasseres på ulike steder på skolen eller andre arenaer. Landskapet fungerer både som forestillingsrom, og som en midlertidig installasjon – et kunstverk i seg selv. Gjennom forestillingens ulike situasjoner transformeres både danserne og landskapet.Konsept/produksjon: Landing v/ Ina Coll Kjølmoen og Venke Marie Sortland
Konsept scenografi: Camilla Wexels Riser
Medskapende kunstnere: Marianne Skjeldal og Sigrid Kopperdal
Utøvere: Sigrid Kopperdal/Pernille Holden, Ida Gudbredsen/Ina Coll Kjølmoen, Marianne Skjeldal/Marie Bergby HandelandCo produsent: INK2013 (Den Kulturelle Skolesekken og SEANSE)

(TILRETTELAGT) TUMBLE IN THE JUNGLE (ICB Produksjoner)

Scenekunst, Trinn: 1-VG3
Et lekent sted!Et jungel, en oppdagelsesferd, vennskap, erting, og masse lek. På scenen møter vi to dansere og en døv musiker. Vi følger deres oppdagelsesferd gjennom absurde humoristiske og poetiske tablåer, landskapet ser ut som en jungel og der kan mye skje. Koreografen Bertrán de Lis arbeider i et scenisk uttrykk som er svært visuelt, og hvor hun bruker teatralske virkemidler. Forestillingen er tilpasset hørselshemmede, men passer også for alle.  Dansere: Julie Moviken og Mikael Rønne/ Inés Belli og Cesilie Kverneland
Musiker/aktør: Rita LindangerIde/koreografi/regi: Inger Cecilie Bertrán de Lis
Dramaturgi/regi: Robert Skjærstad
Scenografi: Carl Nilssen-Love
Komponist: Vidar Løvstad
Kostymedesign: Signe Vasshus
Rekvisitør: Antti Bjørn
Lysdesign: Daniel Kolstad Gimle
Prosjekt- og produksjonskoordinator: Justina Brazaite
Produksjon: ICB Produksjoner
Samproduksjon: Dansens hus
Illustrasjon: Antti Bjørn

(VGS 2019/20) ADJØ MONTEBELLO

Film, Trinn: VG1-VG3
«ADJØ MONTEBELLO» er Karpes eventfilm som setter punktum for "Heisann Montebello"-prosjektet. Filmen er en blanding av konsertopptakene fra Oslo Spektrum, og en fiksjonshistorie i «Heisann Montebello»-universet. Fortellerstilen ligger tett opp til musikkvideo og filmen blir på mange vis sin egen sjanger.
Karpes tekster er samfunnskommentarer, og for Karpe og regissør Thea Hvistendahl har kjønn, legning, rase og religion vært underliggende tema. Filmen er både underholdende og engasjerende. Filmen ble nominert til fire Amandapriser, og har vunnet både en Amanda og en Kanonpris.Et av lanseringsgrepene var at filmen bare skulle vises på utvalgte kinoer fire dager.  Tanken bak var at man skulle forholde seg til filmen slik man forholder seg til en konsert. Filmen er dette skoleåret lettere tilgjengelig og bør oppleves i en kinosal, hvor stort lerret og stor lyd kler denne filmen meget godt.Filmens regissør Thea Hvistendahl har høstet mange lovord for filmen, hvor hun sammen med Karpe har formet fiksjonshistorien rundt konsertopptakene. Thea vil være til stede på visningene og fortelle om hvordan filmen ble til.Magdi og Chirac rapper på norsk med et kritisk skråblikk på samfunnet. Mange av tekstene i "Heisann Montebello" handler om forholdet mellom det å være innvandrer og etnisk norsk. Noen titler fra Montebello-albumet er: «Hvite menn som pusher 50», «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Attitudeproblem» og «Den islamske elefanten».
Tekstene er godt egnet for tolkning. Teksten til "Attitudeproblem" finner du her.

(VGS 2019/20) KAMPEN OM DEN SISTE OLJA

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Dette audiovisuelle foredraget tar for seg kampen om å pumpe opp den siste olja, i lys av klimaendringene og en global energiomstilling. Vi blir kjent med tre mennesker på tre ulike steder på kloden (USA, Nigeria, Norge), som til sammen forteller en nyansert historie om oljens betydning, og som stiller spørsmålet: Kan vi klare oss uten olje? Må vi klare oss uten?
Elevene skal sitte igjen med økt innsikt i årsakene til og konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer, og hvilke veivalg våre samfunn står ovenfor - særlig i Norge, som et oljeproduserende land.Vi ønsker også at de sitter igjen med konkrete handlingsalternativ til hvordan de kan engasjere seg i disse spørsmålene.

(VGS 2019/20) ROMEO OG JULIE (Nationaltheatret)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
William Shakespeare
Er det en fortelling alle burde få med seg, må det vel være denne!
Besatt kjærlighet og brutal død, en historie med evig liv. Fest, romantikk, bryllup, et brev på avveie, tragedie, komedie, gift og død. Og musikk! Romeo og Julie speiler kjærlighetens mange uttrykk; den unge og naive, den kyniske og pragmatiske, den uforsonlig bitre og ikke minst den sjalu og destruktive kjærligheten. Etter storsuksessen "Som dere vil", er regissør Sigrid Strøm Reibo klar for å gå løs på en ny klassiker. Men der den romantiske forelskelsen endte lykkelig i komedien «Som dere vil», ender den grusomt for de unge elskende i tragedien «Romeo og Julie».Produseres av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.
Romeo: Herbert Nordrum
Julie:  Hanna- Maria Grønneberg
Regi: Sigrid Strøm Reibo
Koreografi: Oleg Glusjkov
Komponist: Sjur Miljeteig
Scenografi og kostymedesign: Katrin Nottrodt
Lysdesign: Agnethe Tellefsen
Maskør: Ida Kristine Høgbakk
Dramaturg: Njål Helge Mjøs

BARON VON MÜNCHAUSENS ELLEVILLE SANNHET

Scenekunst, Trinn: 5-7
I teaterstykket om Baron Von Munchhausen er det lekende mennesket og barnas fantasi som står i sentrum. 
Baron Von Munchhausen var en tysk offiser og anekdoteforteller (han døde i 1797) som ble kjent for sine mange skrønehistorier. Det ble skrevet fler bøker om disse historiene og første norske utgave kom i 1887 under tittelen "Baron von Münchhausens vidunderlige historier og eventyr". I dag regnes det som en del av den klassiske verdenslitteraturen. 
I Teater Jokers teaterunivers, gjennom bruk av tegneseriemime, dukker og masker blir publikum tatt med på en reise gjennom noen av Baronens forunderlige og utrolige skrønerier. I tegneseriemime skapes alt med kroppen, være seg en skog, en hest, ja hva som helst! Baronen reiser; til månen, til Russland, Tyrkia og i luftballong. 5 kropper skaper Baronens magiske verden, 5 stemmer skaper et magisk lydunivers.Han reiser i sin egen fantasi, slik vi vil at du som publikum skal reise med oss. Dette er en verden hvor de underligste ting kan skje; en verden uten umuligheter – bare muligheter! 

BRASS DELUXE

Musikk, Trinn: 1-7
Nå får du møte musikere som spiller musikk som gjør det vanskelig å sitte stille!
Brass Deluxe spiller musikk fra Balkan, europeisk folkemusikk med orientalske krydder. Musikken er instrumental og veldig uttrykksfull. Og dere får delta under konserten med både sang og dans.Ett av de viktigste trekkene ved folkemusikken er at musikken læres ved å lytte til andre, nesten som med folkeeventyrene, som gikk fra munn til munn. Idag går utviklingen veldig rask med internet.Vil dere høre  litt før konserten? Da kan dere sjekke ut Brass Deluxe på YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=n9D8cV7u0ak
https://www.youtube.com/watch?v=nc7Fa8gvaIs

DU OG JEG OG VI 2, 3, 4

Musikk, Trinn: 1-7
Du og jeg og vi 2 – 3 – 4 er en groovy barnekonsert som lærer publikum å klappe på 2 og 4!Trioen har med seg selvskrevne låter der man blant annet får møte Mr. Regnværssky som ikke føler seg hjemme noe annet sted enn i ørkenen og gamle fru Rosenstrøm som ikke er som andre fruer – hun pønsker nemlig på å rane banken. Låtene har stor sjangerbredde; eksempelvis en ballade om livet i havet, en skikkelig boogie-låt om promping (Fjerteprompeboogie) og en folkemusikk-inspirert låt som heter Skiløypeslått. Likevel er det en rød tråd som går igjen, og det er et ønske om å lære barn (og lærere) til å klappe på 2 og 4. Bli med på Klappjakt og klapp grooven på plass!

"Vi har et litt humoristisk mål om å lære barna å klappe på 2 og 4, noe vi mener er viktig i dag da mange foreldre klapper notorisk på 1 og 3. Det er også viktig for oss å fokusere på improvisasjon og frihet, og vi som er musikere i prosjektet har alle høyere utdanning innen rytmisk musikk og improvisasjon - og liker å leke oss i det musikalske landskapet.

I 2017 jobber bandet med innspilling og produksjon av en helt ny barneplate med nye orginalverk, et stjernelag av dyktige musikere og Geir Holmsen(Maj Britt Andersen, Silje Nergaard, Jon Eberson Group)

FORTELL EN HISTORIE

Kulturarv, Trinn: 4-5
Dette er en musikalsk fortellerforestilling. Elevene får oppleve fortellerkunst og indisk folkemusikk og improvisasjon. På en morsom og overraskende måte får elevene oppleve hvordan ett og samme eventyr beholder sin kjerne, men ikler seg lokale navn, beskrivelser og vendinger alt etter hvor det befinner seg i verden. Eventyr er internasjonale kulturprodukter, og «Askepott» er en kjær kvinne med mange navn.

GOTOGUTA

Kunstarter i samspill, Trinn: 8-10
Boyband feat. Halling
I GotoGuta møter vi tre dansere og en hardingfelemusiker. Tre unge mennesker skal danse halling. Delen som handler om å vise hvor sprek og spenstig man er, går lett. Men for å danse sammen må de nødvendigvis ta på hverandre.  Og kan det bli litt keitete og kleint når det oppstår fysisk kontakt? Denne forestillingen benytter tradisjonell folkedans og musikken som hører til, for å utforske det å finne sin identitet og å pirke i stereotype holdninger til kjønn.
GOTOGUTA er et forestilling der scenekunst, musikk og kulturarv virker sammen.

HANNE KOLSTØ

Musikk, Trinn: 8-10
Dynamisk norsk popmusikk med moderne arrangementer!
Rocka utrykk blenda med synther og frisk vokal!

HEKSEJAKT

Litteratur, Trinn: 7
Har du ei heks i familien?
– Nei, svarer du sikkert, det finst jo ikkje hekser!

Du har sjølvsagt rett. Det finst ikkje hekser i verkelegheita. Ikkje trolldom heller. Men om du hadde leitt langt bakover i slekta di, kan det hende du hadde funne ei heks likevel.

Kanskje blei ho mistenkt for å drive med trolldom og brend på bålet her i Noreg, for fire hundre år sidan.

Aina Basso har skrive to bøker for barn og ungdom om dei norske og europeiske hekseprosessane, ungdomsromanen Inn i elden (2012) og ei faktabok for barn og ungdom, Heksejakt og heksebrenning i Europa (2016).Med stemningsfullt tonefølgje av cellist Katrine Schiøtt fortel Aina historier om verkelege hekser, om kva som eigentleg skjedde under den store heksejakta i Europa, kva ein trudde ei heks var og gjorde – og kva som skjedde med den som blei mistenkt for å drive med trolldom. 
Produksjonen er støttet av Litteraturbruket.

INDRIS JONER + VERTAVO

Musikk, Trinn: 4-7
Med spilleglede og utforskertrangÅ ha noe å glede seg til, er viktig - enten det skal skje i morgen eller om et halvt år - eller om et par måneder! I april kommer i alle fall  Vertavokvartetten og Sverre Indris Joner på besøk til mellomtrinnet med rykende fersk og spesialskrevet musikk for strykekvartett og piano, så hvorfor ikke begynne å telle dager?Øyvor, Annabelle, Berit og Bjørg har spilt strykeinstrumenter sammen i 20 år fordi det er det fineste de vet, men aldri musikk som ligner den Sverre har skrevet for dem! Sverre som spiller piano, elsker Latin-Amerikanske rytmer, så musikken kommer nok til å kjennes i kroppen! I tida fram mot turnè, skal de sammen lete etter nye lyder, lytte etter nye klanger, leke seg fram til nye måter å spille på – ja, rett og slett spille seg sammen og finpusse musikken så den blir en fin, rar, vakker, utfordrende, morsom og "uhørt" opplevelse. Og at de kommer til å trenge hjelp fra dere, er jeg ganske sikker på!

MØLLENES HEMMELIGE LIV

Film, Trinn: 2-4
Se opp for slående bilder av møllenes unike pusteorganer, og vær forberedt på å miste pusten selv!
"Møllenes hemmelige liv" er en unik filmopplevelse, laget spesielt for visning i planetarium med et 180 graders lerret. Det betyr at elevene skal krype inn i et iglo-formet telt, og der inne vises filmen i taket og på veggene. "Møllenes hemmelige liv" avslører insektenes hemmeligheter, i en reise som strekker seg fra Ekvator til Polarsirkelen. Gjennom røntgenfoto i 3D blir vi kjent med insekter og møll på mikroskopisk nivå og får forståelse av mangfoldet i naturen, sårbarheten og møllenes unike evne til å tilpasse seg. Deler av denne filmen består av animerte sekvenser. Direkte etter filmvisningen får elevene møte animatør Øyvind Tangseth som forteller om teknikkene som er brukt, og alle får prøve seg på en enkel animasjonsøvelse.Filmen har norske stemmer.Til visningen setter vi opp et eget planetarium i Kultursalen på nye Bjørkelangen skole og i Marikollen kultursal.

SUNNIVA TEGNER

Visuell kunst, Trinn: 5-7
Sunniva Krogseth er tegner og illustratør og synes det er gøy å tegne. Hun jobber på oppdrag med alt fra plakater til den visuelle profilen til en musikkfestival. I møtet med henne vil elevene få se hvordan hun jobber seg frem til de ferdige produktene. Hun jobber både analog og digitalt og sier selv: «Hvorfor liker jeg så godt det skjeve og rare håndgjorte og hva som er så fint med å jobbe digitalt?»Elevene vil underveis få flere tegneoppdrag fra henne, der de skal lage raske skisser. Sunniva vil også vise noen filmer hun har laget.​​​​​​​Lykke til med besøket!

THIPI OG DEN HEMMELIGE FESTEN

Litteratur, Trinn: 3
Om vennskap, mot, popkorn og månebobler.
Thipi er ti år og lei av å være pasient på det store sykehuset. En dag sitter hun i vinduskarmen på rommet sitt og oppdager en bitte liten dame med grønn hatt, trillebag og rød nese utenfor inngangen. Damen finner frem et kart og vinker opp til Thipi. Litt senere får Thipi og de andre barna på sykehusskolen et postkort med en spennende invitasjon. Men hvem er egentlig Florita, Birdie, Mr. Maxi og Løv som inviterer til vårfest?
Tidligere har Elisabeth turnert med billedbøkene Jeg er Døden, Jeg er Livet og Jeg er Klovnen. Denne gangen er det Thipi og den hemmelige festen hun skal lese fra. Elisabeth bruke figurteater og klovning i møte med barna, og kommuniserer både visuelt og verbalt.
PRODUKSJONEN VISES I BIBLIOTEKSBUSSEN SOM KJØRER INN I SKOLEGÅRDEN.

TO MY CHILDREN

Visuell kunst, Trinn: 8
Shwan Dler Qaradaki har laget den digitale billedfortellingen «To My Children» som et resultat av et besøk i sitt opprinnelsesland – irakiske Kurdistan, et sted hvor ISIS-styrkene bare var noen mil unna. Hvordan er det å bo i Vesten og være redd for at familien der nede når som helst kan bli angrepet av terrorister? Filmen viser et visuelt fortellende brev til Qaradakis barn og ufødte barnebarn i Norge.«To My Children» består av tekst, billedmateriale og musikk. Billedmaterialet er både tegninger, foto og video. Shwan Dler Qaradaki vil vise filmen og snakke med elevene om innholdet, men også om hvordan han har laget fortellingen.Qaradaki setter gjennom sitt kunstneriske virke søklys på spørsmål knyttet til identitet, og det å være en del av en multikulturell virkelighet. I hans arbeider møter vi noen av vår tids mest aktuelle samfunnsspørsmål. De skildres i et personlig og poetisk visuelt språk samtidig som de har en klar politisk undertone.En undrende og reflekterende holdning kjennetegner alle hans prosjekter, som på forsjkjellig vis forsøker å utvide forståelsen av hva det vil si å leve i verden i dag.Lykke til med besøket!
Uttrykksform
Målgruppe
Tidspunkt
Åpne filter